2014. február 15., szombat

Snowden kinyírta az iPhone titkosítást


Ha fizetős titkosító szoftvert használ iPhone-on, akkor a biztonság illúziójáért fizetett. Hála Snowdennek és a biztonsági szakember Jacom Applebaumnak mostanra az egész világ tudja hogy mi is az a DROPOUTJEEP és milyen hatással van az iPhone-on futó titkosító szoftverekre.

A DROPOUTJEEP egy iPhone-on futó kémprogram amelyet az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal) fejlesztett ki. Ez a kémprogram teljes hozzáférést biztosít az iPhone-okhoz. Képes elfogni az SMS üzeneteket, olvasni a kontaktlistát, meghatározni az iPhone földrajzi helyzetét a cella adatok alapján, és a legveszélyesebb, hogy képes bekapcsolni és kezelni a telefon kameráját és mikrofonját, és képes bármilyen beszélgetést lehallgatni. A kémprogramot távolról, akár több 100 méterről is lehet telepíteni.

A Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül, hogy az NSA 100%-os hatékonysággal képes behatolni az iPhone készülékekbe. Ehhez “hátsó ajtóra” (backdoor) van szükségük, különben a 100%-os hatékonyság nem érhető el. Az Apple természetesen tagadja, hogy segítséget nyújtott volna az NSA-nak egy “hátsó ajtó” beépítésével, de ez semmin nem változtat. Különösen nem változtat a 100%-os behatolási hatékonyságon.

Természetesen a hátsó ajtót nem csak az NSA képes kihasználni, hanem a hackerek is.

Milyen hatással van a DROPOUTJEEP az iPhone-on futó titkosító szoftverekre?

Akkor jöjjön a rossz hír. Iparági szakértők eddig is tisztában voltak azzal, hogy tisztán szoftveres mobil titkosítási megoldások nem képesek megvédeni a kommunikációt. Ennek az az egyszerű oka, hogy a titkosítást biztosító kulcsokat a szabványos hardverek (okostelefonok, tabletek, phabletek memóriái és chipjei) nem képesek megvédeni. A kulcsok megvédéséhez külön erre a célra kialakított hardverre (kriptochip) van szükség. A kiszivárogatott dokumentumokból kiderül, hogy az iPhone-okat semmilyen titkosított kommunikáció nem képes megvédeni. Még a hardveres megoldások sem.

Mivel a DROPOUTJEEP közvetlenül kezeli az iPhone mikrofonját, így a beszélgetést még AZELŐTT lehallgatja, hogy bármiféle titkosítás történne. A titkosító szoftver használhat akár katonai, 4096 bites titkosító kulcsokat, iPhone-on használva nulla biztonsági szintet nyújt. Ha Gold Lock, Silent Circle, Zfone, Crypttalk, Cellcrypt, Kryptos, Secustar vagy bármely egyéb titkosító szoftvert használ iPhone-on, akkor az egyetlen bölcs tanács az, hogy törölje az alkalmazást.

Ideje újra átgondolni amit az iPhone-on futó titkosító szoftverekről tudtunk.

Útravaló

A jó hír az, hogy természetesen vannak biztonságos mobil kommunikációs megoldások. Kerülje az iPhone és BlackBerry telefonokat, használjon nyílt forráskódú operációs rendszert. Válasszon kriptochip (hardveres) védelmű titkosított mobiltelefon megoldást háromszintű védelemmel. A háromszintű védelem megakadályozza a jogosultatlan folyamatok hozzáférését a telefon mikrofonjához.

Ha érdekesnek találta ezt a bejegyzést, kérjük ossza meg. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése