2014. február 28., péntek

Kriptochip, trustchip, security chip és TPM



A mobilkommunikáció titkosítás előretörésével néhány cég már bejelentette a saját microSD kártyán alapuló titkosítási megoldását. Ha már beszereztél egy ilyen speciális microSD kártyát (kriptocsip, trustchip, security chip, TPM, ugyanazt jelenti) és beraktad az okostelefonod microSD kártyahelyére, akkor a kommunikációd védve van. Vagy mégsem?

A microSD kártyákba épített titkosító chipek előretörésével kezd kialakulni egy olyan általános nézet, hogy az ilyen megoldások mind lehallgathatatlanok. Az nem kérdés, hogy ezek a megoldások nagyságrendekkel nagyobb biztonságot képesek nyújtani mint bármilyen tisztán szoftveres megoldás. Ugyanakkor a microSD titkosító kártyák használata a mobil titkosítási megoldásokban önmagában még nem garantálja a lehallgathatatlan kommunikációt.

Erre a következtetésre bárki eljuthat, aki végiggondolja hogyan működnek ezek a megoldások. Mi történik például, ha az okostelefonban van microSD titkosító kártya, de a telefonon fut egy féreg program, amely a beszélgetés közben hozzáfér a telefon mikrofonjához? A féreg program közvetlenül a mikrofonról hallgatja le a beszélgetést, még mielőtt bármilyen titkosítás történne. Vagy mi történik, ha a titkosító chip szabványos nyilvános kulcsú titkosítást (PKI) használ, és elküldi az üzenetek kódolásához szükséges nyilvános kulcsot? Nos, a szabványos titkosítás használatával meghatározza a szabványos feltörési eljárást is. A nyilvános kulcs meghatározza a kulcsteret, ami drasztikusan leszűkíti a lehetséges dekódoló kulcsok számát. Így sokkal gyorsabban feltörhető a kommunikáció.

A legmegfelelőbb titkosított mobil kommunikációs megoldást mindig a megoldás technikai megvalósítása alapján kell kiválasztanunk, soha nem a marketing üzenetek alapján. A legmagasabb biztonsági szint háromszintű védelemmel érhető el. A háromszintű védelemben egy hardver (microSD kriptocsip) védi a titkosító kulcsokat, egy szoftver védi az okostelefont (figyeli például hogy milyen más szoftver próbál meg hozzáférni a telefon mikrofonjához), és egy egyedi kulcskezelési megoldás véd a feltörés ellen. Kizárólag így biztosítható a lehallgathatatlan mobilkommunikáció.

Nagy árat fizet  minden cég, aki ezeket a legkézenfekvőbb alapelveket nem veszi figyelembe a titkosított mobilkommunikáció kiválasztásánál.

Ha tetszett a cikk, akkor nyomj egy Google+-t. Vagy oszd meg a Facebook-on, Twitteren, vagy bármilyen közösségi médián. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése